Exacte vakken

Op de middelbare school heb je naast de talen ook exacte vakken. Onder de exacte vakken vallen onder andere natuurkunde, scheikunde en wiskunde. De leerstof die bij deze vakken hoort is moeilijk te leren met alleen maar flitskaarten of samenvattingen. Hoe kun je je dan goed voorbereiden voor een toets van bijvoorbeeld wiskunde?


Bij exacte vakken is het belangrijk dat je begrijpt wat er gebeurt. Dit kun je vaak alleen maar leren door veel oefening en herhaling.


Het maken van je huiswerk voor deze vakken is daarom ook extra belangrijk. Loop je vast bij een opdracht, dan weet je dat je hier nog extra uitleg over moet krijgen.


Je kunt dan de theorie nog een keer lezen, een instructiefilmpje op internet zoeken of de docent (of iemand anders) om uitleg vragen.


Vaak wordt er een stappenplan aangeboden om een oplossingsmethode toe te passen. Door verschillende opgaven te maken met behulp van zo’n stappenplan, oefen je de leerstof.


De onderstaande stappen kunnen je helpen om een opgaven te kunnen oplossen.


1. Welke gegevens worden er al gegeven?

    Noteer deze op een blaadje


2. Welke vraag moet je beantwoorden?


3. Welke oplossingsmethode moet ik gebruiken om de vraag te

    kunnen beantwoorden?


4. Welke stappen horen bij deze oplossingsmethode?


5. Welke gegevens heb ik hiervoor nodig?

    Heb je deze gegevens al genoteerd bij stap 1?

    Hoe kom je aan de rest van de gegevens?


6. Voer de stappen uit.


7. Controleer je antwoord.


Na het maken van een opgaven kijk je de opgaven na. Is het antwoord nog niet helemaal goed? Neem dan de opgaven stap voor stap door. Kun je ontdekken waar het fout is gegaan? Geef in je schrift aan dat deze opgaven lastig was. Dit kun je doen door met een markeerstift het opgaven nummer een kleur te geven. Als voorbereiding op de toets kun je deze opgaven nog een keer maken.


Tekst: Cindy ZomervruchtKan jouw zoon of dochter extra hulp gebruiken bij het leren en/of maken van het huiswerk? Meld hem of haar dan aan voor de gratis meeloopweken.