Plannen

Een planning helpt om je schoolwerk op tijd af te krijgen. Maar hoe maak je een goede planning? In deze blog staan tips die gebruikt kunnen worden wanneer je alleen, of samen met iemand anders een planning maakt.


Hoeveel tijd heb je?

Naast school wil je ook tijd aan vrienden, sport, hobby’s en misschien een bijbaantje besteden. Voordat je een planning gaat maken is het belangrijk dat je weet wanneer er tijd is om aan je huiswerk te werken. Zo kun je huiswerktijd en ontspanning goed verdelen.


Kijk (minimaal) 1 week vooruit

Noteer het huiswerk en de toetsen van deze week en van volgende week. Hierdoor krijg je overzicht en kun je het leer en maakwerk in kleinere gedeelten opsplitsen. Ook zorgt het ervoor dat er herhalingsmomenten ontstaan.


Inplannen

Wanneer er een toets aankomt is het verstandig om de leerstof te verdelen in ongeveer 4 stukken. Hou als basisregel aan dat er de dag voor de toets geen nieuwe stof meer geleerd hoeft te worden. Wanneer je 5 dagen van tevoren begint met leren heb je genoeg tijd.


Noteer alles duidelijk

Noteer in de planning precies wat, hoe en hoelang er die dag geleerd gaat worden.


Zorg voor afwisseling

Zorg ervoor dat vakken die veel op elkaar lijken niet achter elkaar gedaan worden. Als er bijvoorbeeld op 1 middag geleerd moet worden voor Frans en Engels en huiswerk gemaakt moet worden voor wiskunde. Leer eerst voor Frans. Vervolgens maak je het huiswerk voor wiskunde. Het leerwerk voor Engels doe je als laatst.Met deze 5 tips kom je al een heel eind met het maken van een planning. Zorg ervoor dat wanneer een opdracht klaar is je dit ook kan aangegeven op de planning. Je kunt hierbij denken aan een krul te zetten achter de taak of door deze met groen te markeren. Deze actie wordt door de hersenen als beloning gezien. En dát geeft een positief gevoel!


Het kan gebeuren dat niet alles van de planning gelukt is. Er was bijvoorbeeld meer tijd nodig voor het huiswerk van wiskunde. Geen stress, dit kan gebeuren. Bekijk in de planning of je ergens nog iets in kan plannen. Voor de volgende keer weet je dat je iets meer tijd voor zo’n taak nodig hebt.


Tekst: Cindy Zomervrucht