puberbrein

In de puberteit verandert niet alleen het uiterlijk van het lichaam, maar ook het uiterlijk en de werking van de hersenen. De hersenen bestaan uit verschillende onderdelen. In de puberteit komen vooral veel veranderingen voor in de voorste hersendelen. In deze delen vinden vooral de plannings- en controlefuncties plaats. Ook de hersengebieden die invloed hebben op de emotie zijn aan het ontwikkelen. Hierdoor hebben de emoties vaak de overhand bij pubers. Je kunt dan denken aan sneller boos of verdrietig worden of erg blij zijn. Deze aanpassingen en veranderingen in de hersenen hebben een doel. In de puberteit gaan kinderen zich losmaken van hun ouders en zijn ze meer gericht op hun leeftijdgenoten. Dit alles zorgt ervoor dat ze hun eigen identiteit kunnen ontwikkelen.


Door de veranderingen in de voorste delen van de hersenen zullen pubers meer moeite hebben met plannen en het inschatten van de gevolgen van hun gedrag op langere termijn. Hier hebben veel pubers hulp nodig van ouders, opvoeders en docenten. Zij kunnen de pubers sturen en helpen met plannen. In een volgend blog zullen we hier meer aandacht aan besteden.

 

Hoe kun je als ouder of andere volwassene pubers begeleiden? Elke puber is natuurlijk anders, maar er zijn zeker algemene tips die toegepast kunnen worden.


Luister naar een puber en laat ze zelf verwoorden wat ze willen

Een puber is op zoek naar autonomie. Zodra zij de kans krijgen om zelf te verwoorden waarom ze iets willen, krijgen ze de gelegenheid om autonomie te ontwikkelen.


Onderhandel met je puber

Zorg dat je samen tot een compromis komt.


Laat pubers de gevolgen van hun gedrag ontdekken

Als je als volwassene altijd de problemen van een puber oplost zal een puber er niks van leren. Soms is het nodig om de consequenties van bepaald gedrag te ervaren zodat het in de toekomst niet meer voorkomt.


Geef pubers positieve feedback

Pubers zijn veel gevoeliger voor positieve feedback dan voor negatieve feedback. Door positieve feedback ontwikkelen ze zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld.


Bij Focus Studiebegeleiding komen wij dagelijks in aanraking met alle eigenschappen die bij de puberteit horen. Soms is het nodig een situatie wat te relativeren of gebruik te maken van humor. En één ding is zeker, pubers hebben humor! Een heerlijke doelgroep om mee te werken.


Cindy ZomervruchtKan jouw zoon of dochter extra hulp gebruiken bij het plannen van het huiswerk? Meld hem of haar dan aan voor de gratis meeloopweek.

Copyright @ All Rights Reserved

Huiswerkbegeleiding Sneek

Huiswerkbegeleiding Heerenveen

Huiswerkinstituut Sneek

Huiswerkinstituut Heerenveen