woordjes leren

Nederlands, Fries, Engels, Duits, Frans en soms ook nog Grieks en Latijn. Op de middelbare school kom je in aanraking met verschillende “nieuwe” talen. Bij het leren van zo’n nieuwe taal moeten er veel woorden geleerd worden. Het leren van woorden kan op verschillende manieren. Één van de manieren die we bij Focus Studiebegeleiding gebruiken zijn de flitskaarten. In deze blog bespreken we het werken met de flitskaart.


Flitskaarten zorgen ervoor dat je in een korte periode alle woorden die je moet leren meerdere keren ziet. Wanneer je de flitskaarten regelmatig gebruikt, leer je de woorden gemakkelijker. Daarnaast zorgt de herhaling ervoor dat je de woorden beter en langer kunt onthouden.


Hoe werk je met flitskaarten?


  • Zorg voor een stapel kleine blaadjes. Noteer aan de ene kant van het blaadje het Nederlandse woord. Schrijf aan de andere kant het woord in de taal die je moet leren.


  • Maak een stapel van alle kaartjes en pak het bovenste kaartje.


  • Lees het woord en bedenk (of zeg hardop) het woord in de andere taal.


  • Controleer of je het goed had.


  • Wanneer je het woord goed had leg je het op de stapel “goed”. Wist je het woord nog niet, dan leg je hem op de stapel “nog niet goed”.


  • Ga zo door totdat er geen kaarten meer op de “nog niet goed” stapel liggen.


  • Herhaal aan het eind nog een keer alle woorden.


Vervolgens kun je elke dag de stapel flitskaarten op de hierboven beschreven manier herhalen. Je zult merken dat de stapel “nog niet goed” steeds kleiner wordt.


De flitskaarten kun je ook goed gebruiken voor het leerwerk van andere vakken. Je kunt bijvoorbeeld de begrippen voor aardrijkskunde of de chemische elementen voor scheikunde met behulp van flitskaarten leren. 


Veel succes!Cindy ZomervruchtKan jouw zoon of dochter extra hulp gebruiken bij het leren en/of maken van het huiswerk? Meld hem of haar dan aan voor de gratis meeloopweken.

Copyright @ All Rights Reserved

Huiswerkbegeleiding Sneek

Huiswerkbegeleiding Heerenveen

Huiswerkinstituut Sneek

Huiswerkinstituut Heerenveen